NEA
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1. Τι σημαίνει ISO? Το ΙSO πηγάζει από τα αρχικά του International Organisation for Standards (που σημαίνει Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης) και προέρχεται από την ελληνική λέξη ισο. Ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης ιδρύθηκε το έτος 1947 και αναπτύσσει πρότυπα που καλύπτουν πολλούς διαφορετικούς βιομηχανικούς τομείς. Σήμερα έχει ως μέλη τους εθνικούς οργανισμούς προτυποποίησης 148 χωρών. Η δραστηριότητα προτυποποίησης υλοποιείται από 2.981 τεχνικά συλλογικά όργανα (τεχνικές επιτροπές, υποεπιτροπές, ομάδες εργασίας και ομάδες μελετών). Υπάρχουν περισσότερα από δεκατέσσερις χιλιάδες διεθνή πρότυπα ISO.
2. Τι είναι ISO 22000; Το ISO 22000 είναι το πρότυπο για τα συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων με βάση τις αρχές HACCP για την παροχή ασφαλών τελικών προϊόντων και τροφίμων.
3. Ποιο είναι το Περιεχόμενο του ISO 22000? Το Πρότυπο αποτελείται από τρία μέρη: α. Απαιτήσεις για κανόνες Ορθής Βιομηχανικής Πρακτικής και προαπαιτούμενα προγράμματα. β. Απαιτήσεις για HACCP σύμφωνα με τις αρχές του Codex Alimentarius. γ. Απαιτήσεις για σύστημα διαχείρισης σύμφωνα με το ISO 9001:2000. Οι απαιτήσεις για κανόνες Ορθής Βιομηχανικής Πρακτικής δεν είναι καταγεγραμμένες στο πρότυπο. Η διάταξη του προτύπου είναι η ίδια όπως με του ISO 9001 και ISO14001 με αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης επικινδυνότητας, με δυνατότητα ένταξης σε υπάρχοντα συστήματα διαχείρισης.
4. Τι σημαίνει ασφάλεια τροφίμων και τι πολιτική ασφάλειας τροφίμων? Ασφάλεια τροφίμων είναι η κατάσταση του τροφίμου που δεν προκαλεί βλάβη στην υγεία του καταναλωτή όταν το τρόφιμο παρασκευάζεται και/ή καταναλώνεται σύμφωνα με την προβλεπόμενη χρήση. Πολιτική ασφάλειας τροφίμων είναι οι συνολικές προθέσεις και κατευθύνσεις του οργανισμού σχετικά με την ασφάλεια τροφίμων όπως εκφράζεται επίσημα από την ανώτατη διοίκηση.
5. Τι είναι το διάγραμμα ροής? Είναι η σχηματική και συστηματική παρουσίαση της ακολουθίας και των αλληλεπιδράσεων των σταδίων παραγωγής του τελικού προϊόντος.
6. Τι σημαίνουν προαπαιτούμενα, προαπαιτούμενα προγράμματα και κρίσιμα σημεία ελέγχου? Προαπαιτούμενα είναι οι βασικές συνθήκες και δραστηριότητες που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση κατάλληλου υγιεινού περιβάλλοντος στα διάφορα στάδια της αλυσίδας τροφίμων για την παραγωγή, το χειρισμό και την παροχή ασφαλών τελικών προϊόντων και ασφαλών τροφίμων για ανθρώπινη κατανάλωση. Τα προαπαιτούμενα προγράμματα, είναι τα προγράμματα που αξιολογούνται από την ανάλυση κινδύνων ως απαραίτητα για τον έλεγχο της πιθανότητας εισαγωγής των κινδύνων για την ασφάλεια τροφίμων και/ή την επιμόλυνση ή πολλαπλασιασμό των κινδύνων στο προϊόν ή στο περιβάλλον επεξεργασίας. Το κρίσιμο σημείο ελέγχου, είναι το σημείο στο οποίο μπορεί να εφαρμόζεται έλεγχος απαραίτητος για την πρόληψη ή την εξάλειψη ενός κινδύνου ή τη μείωση του σε αποδεκτό επίπεδο.
7. Τι είναι Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας; Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας, είναι η απεικόνιση του τρόπου λειτουργίας μιας επιχείρησης, τηρώντας τις διεθνείς προδιαγραφές και την απαιτούμενη νομοθεσία, που διέπει την κάθε δραστηριότητά της, με απώτερο στόχο τη συνεχή βελτίωση και την κάλυψη των απαιτήσεις των πελατών.
8. Mε το πρότυπο ISO 10002:2004 τι πιστοποιούμε; Το πρότυπο ISO 10002:2004 αφορά το Σύστημα Διαχείρισης Παραπόνων και Ικανοποίησης Πελατών. Το πρότυπο ISO 10002:2004 δίνει τις κατευθυντήριες οδηγίες και απαιτήσεις για την ορθή διαχείριση των παραπόνων των πελατών. Περιλαμβάνει όλες τις φάσεις διαχείρισης ενός παραπόνου: την υποβολή του, την λήψη του, τη διερεύνηση και αξιολόγηση, την επίλυσή του μέσω εφαρμογής κατάλληλων διορθωτικών ενεργειών, την επικοινωνία με τον πελάτη, την ανταπόκριση και την ικανοποίηση του πελάτη.
9. Ποια η διαφορά μεταξύ Πιστοποίησης και Διαπίστευσης; Η διαδικασία της Πιστοποίησης (Certification) περιλαμβάνει την επιθεώρηση του Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας της επιχείρησης από έναν ανεξάρτητο φορέα (οργανισμό πιστοποίησης?certification body). Εφ΄ όσον το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας είναι συμβατό και συμμορφούμενο με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015, ο ανεξάρτητος οργανισμός πιστοποίησης εκδίδει μία γραπτή σχετική βεβαίωση η οποία είναι το πιστοποιητικό ποιότητας (Certificate) που λαμβάνει ο πιστοποιημένος οργανισμός. Αντίθετα, ο όρος Διαπίστευση (Accreditation) εννοούμε την επίσημη αναγνώριση από έναν οργανισμό διαπίστευσης (accreditation body), ότι ο φορέας πιστοποίησης (certification body), είναι ικανός να πραγματοποιεί διαδικασίες πιστοποίησης, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του προτύπου ISO 9001:2015 για συγκεκριμένους βιομηχανικούς ή επιχειρηματικούς τομείς. Δηλαδή η Διαπίστευση είναι ουσιαστικά η Πιστοποίηση του οργανισμού πιστοποίησης.
10. Τι είναι διαδικασία; Μία σειρά λειτουργιών που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν για την ολοκληρωμένη υλοποίηση μιας διεργασίας. Μια διεργασία μπορεί να περιλαμβάνει πολλές επιμέρους διαδικασίες.
11. Τι είναι διεργασία; Διεργασία είναι μια δραστηριότητα που μετασχηματίζει εισερχόμενα δεδομένα σε εξερχόμενα αποτελέσματα. Κάθε διεργασία μπορεί να περιλαμβάνει πολλές επιμέρους Διαδικασίες οι οποίες ελέγχουν τις διάφορες λειτουργίες του οργανισμού.
12. Τι είναι το ISO 17025; Το πρότυπο ISO 17025 χρησιμοποιείται για τη δημιουργία, οργάνωση και διαπίστευση εργαστηρίων μετρήσεων, δοκιμών και διακριβώσεων. Διαπίστευση ενός εργαστηρίου από έναν ανεξάρτητο επίσημο φορέα σύμφωνα με το πρότυπο ISO 17025 σημαίνει ότι το εργαστήριο έχει τις τεχνικές και διοικητικές ικανότητες να διεξάγει συγκεκριμένες δοκιμές, μετρήσεις και διακριβώσεις σύμφωνα με συγκεκριμένες πρότυπες ή ενδοεργαστηριακές (in house) μεθόδους, με συγκεκριμένο εξοπλισμό και εντός συγκεκριμένων και δηλωμένων ορίων ακρίβειας. Διαπίστευση Εργαστηρίου είναι η επίσημη αναγνώριση από έναν αναγνωρισμένο αρμόδιο φορέα, ότι ένα εργαστήριο δοκιμών ή διακρίβωσης είναι τεχνικά ικανό να διεξάγει συγκεκριμένους τύπους δοκιμών ή διακριβώσεων αντίστοιχα. Το πρότυπο ISO 17025 αντικαθιστά μια σειρά παλαιότερων προτύπων και οδηγιών από τα οποία γνωστότερα ήταν η σειρά προτύπων ΕΝ 45000 και το βασικό της πρότυπο ΕΝ 45001. Για τον λόγο αυτό υπάρχει η αίσθηση ότι το ISO 17025 είναι η συνέχεια του ΕΝ 45001.
13. Τι είναι το EMAS; To EMAS είναι το Κοινοτικό Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Ελέγχου στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν εθελοντικά επιχειρήσεις αλλά και οργανισμοί. Είναι ένα σύστημα σύγχρονης διαχείρισης περιβάλλοντος, διαφάνειας και συμμετοχής. Η διαχείριση του γίνεται από τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. EMAS (Eco-Μanagement and Audit Scheme) σημαίνει Οικολογική Διαχείριση και Οικολογικός Έλεγχος.
14. Τι είναι τα Οικολογικά Σήματα; Τα οικολογικά σήματα είναι ετικέτες που υποδεικνύουν στους καταναλωτές ότι τα προϊόντα που τις φέρουν είναι φιλικά προς το περιβάλλον σε σχέση με άλλα ανταγωνιστικά προϊόντα. Συχνά χρησιμοποιούνται για να παρουσιάσουν πολύπλοκες περιβαλλοντικές πληροφορίες στους καταναλωτές με απλοϊκό τρόπο. Η λογική που κρύβεται πίσω από τα οικολογικά σήματα είναι η κινητοποίηση των αγοραστών για την αύξηση του μεριδίου της αγοράς των επιχειρήσεων που σέβονται το περιβάλλον.
15. Τι είναι το ISO 14001? Το ISO 14001 είναι διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο για την περιβαλλοντική διαχείριση από τις επιχειρήσεις. Παρέχει οδηγίες και απαιτούμενα σημεία ελέγχων που πρέπει να εφαρμόζονται στις δραστηριότητες εκείνες που έχουν επίδραση στο περιβάλλον. Τέτοιες δραστηριότητες είναι εκείνες όπως η χρήση φυσικών πόρων (π.χ. νερό κτλ), χειρισμός και διάθεση των απορριμμάτων, και κατανάλωση ενέργειας. Όπως όλα τα διεθνή πρότυπα έτσι και το ISO 14001 έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να εφαρμόζεται για την διαχείριση περιβάλλοντος των επιχειρήσεων σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.
16. Είναι υποχρεωτική από το νόμο η εφαρμογή και πιστοποίηση συστήματος HACCP; Η εφαρμογή συστήματος HACCP από τις επιχειρήσεις τροφίμων είναι υποχρεωτική, και η επιθεώρηση του γίνεται από τον Ε.Φ.Ε.Τ. Δεν είναι υποχρεωτική η πιστοποίηση κατά κάποιο πρότυπο (ISO 22000, Codex Alimentarius, κλπ). Εν τούτοις η πιστοποίηση απαιτείται συχνά σε διαγωνισμούς του δημοσίου, ζητείται όλο και περισσότερο ως απαραίτητη προϋπόθεση για συνεργασίες και συναλλαγές, ενώ και η αυξανόμενη ενημέρωση των καταναλωτών ωθεί τις επιχειρήσεις στην διαδικασία πιστοποίησης τους.
17. Τι είναι το FSSC 22000;
Το FSSC 22000 αποτελεί συνδυασμό των απαιτήσεων του ISO22000:2005 και της προδιαγραφής PAS 220:2008, που καλύπτει τα προαπαιτούμενα προγράμματα που σχετιζονται με την Ασφάλεια των Τροφίμων.
Το FSSC 22000 αποτελεί συνδυασμό των απαιτήσεων του ISO 22000:2005 και του PAS 220:2008. Είναι το πρώτο πρότυπο για την ασφάλεια των τροφίμων εστιασμένο στη βιομηχανία παραγωγής/επεξεργασίας τροφίμων.
Χωρίζεται σε τέσσερα βασικά μέρη:
- Μέρος I: απαιτήσεις του Συστήματος Ασφάλειας Τροφίμων και οδηγίες σχετικά με την υποβολή αίτησης για πιστοποίηση
- Μέρος II: απαιτήσεις σχετικά με την παροχή πιστοποίησης συμπεριλαμβανομένου του Κανονισμού για τους Φορείς Πιστοποίησης και της Επιτροπής Εναρμόνισης.
- Μέρος III: απαιτήσεις σχετικά με την παροχή διαπίστευσης συμπεριλαμβανομένου του Κανονισμού για τους Φορείς Διαπίστευσης.
- Μέρος IV: Κανονισμοί σχετικά με το συμβούλιο των ενδιαφερομένων μερών.
Ποιοί ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στην έκδοση του FSSC 22000;
Το πρότυπο ISO22000 εξετάσθηκε αρχικά απο την Παγκόσμια Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Global Food Safety Initiative = G.F.S.I.) χωρίς να «υιοθετηθεί» στο κατάλογο των αναγνωρισμένων προτύπων της. Το γεγονός αυτό οφειλόταν στο οτι το ISO22000 δεν κάλυπτε τα προαπαιτούμενα προγράμματα (=prerequisite programs) που σχετίζονται άμεσα με την ασφάλεια των τροφίμων και αφορούν τους παραγωγούς/επεξεργαστές τροφίμων.
Το παραπάνω γεγονός οδήγησε στην ανάπτυξη και σύνταξη του PAS 220:2008. Το PAS 220:2008 είναι σχεδιασμένο να «λειτουργεί» σε συνδυασμό με το ISO22000:2005 καλύπτοντας έτσι τις απαιτήσεις των παραγωγών/επεξεργαστών τροφίμων.
Η δεύτερη απαίτηση της Παγκόσμιας Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Global Food Safety Initiative) συνδέεται με το γεγονός της ύπαρξης ενός φορέα διαχείρισης του συγκεκριμένου προτύπου. Ως φορέας διαχείρισης του προτύπου έχει ορισθεί λοιπόν το Foundation for Food Safety Certification (FSSC), ο οποίος ευθύνεται τόσο για τον ορισμό των θεμάτων διαπίστευσης και πιστοποίησης του προτύπου FSSC 22000, όσο και για την αποδοχή του απο την Παγκόσμια Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (G.F.S.I.).