ISO 22000
Η απαίτηση για ασφάλεια των τροφίμων, σε όλες τις επιχειρήσεις, που εμπλέκονται στην τροφική αλυσίδα (παραγωγή, μεταποίηση, συσκευασία, αποθήκευση, διακίνηση, διανομή στον καταναλωτή), είναι υψίστης σημασίας, όχι μόνο γιατί επιβάλλεται νομοθετικά, με επαπειλούμενες σοβαρές ποινικές ευθύνες, αλλά και γιατί οι επιπτώσεις στις πωλήσεις, θα είναι σοβαρότατες έως καταστροφικές, σε περίπτωση διάθεσης επικίνδυνων, για την υγεία των καταναλωτών, τροφίμων, όπως αυτό επιβεβαιώνεται από επίκαιρα συμβάντα.
Το πρότυπο ISO 22000 «Συστήματα διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων-Απαιτήσεις για τους οργανισμούς της αλυσίδας τροφίμων» αποσκοπεί στην εναρμόνιση, σε παγκόσμια κλίμακα, του τρόπου εφαρμογής των διεθνώς αποδεκτών αρχών HACCP (Ανάλυση Κινδύνων και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου) από τις επιχειρήσεις της αλυσίδας τροφίμων ώστε να διατίθενται ασφαλή τρόφιμα στον καταναλωτή.
Το ISO 22000 ως πρότυπο, καθορίζει τα κριτήρια για την παραγωγή, συσκευασία, αποθήκευση, διανομή και διάθεση, με ασφαλή τρόπο, των τροφίμων, στους καταναλωτές και περιλαμβάνει την ανάλυση κινδύνων σε κάθε διαδικασία της εταιρείας, για τον καθορισμό των αναγκαίων μέτρων ελέγχου και το σχεδιασμό ενός ικανού συστήματος παρακολούθησης και εντοπισμού των ενδεχόμενων αποκλίσεων.
Η ανάλυση κινδύνων είναι κρίσιμη διεργασία και περιλαμβάνει:
- τον εντοπισμό των πιθανών κινδύνων και τον προσδιορισμό του αποδεκτού επιπέδου κινδύνου στο τελικό προϊόν,
- την αξιολόγηση των κινδύνων για τον προσδιορισμό των κινδύνων που απαιτούν έλεγχο,
- την επιλογή των κατάλληλων προληπτικών μέτρων ελέγχου και του τρόπου παρακολούθησης τους, είτε με κρίσιμα σημεία ελέγχου (CCP) ή με προαπαιτούμενα προγράμματα.
Σειρά προτύπων ISO 22000
· ISO 22001 Οδηγός εφαρμογής ISO 9001 στη βιομηχανία τροφίμων (παλαιό 15161)
· ISO 22002 στην πρωτογενή παραγωγή
· ISO 22003 για επιθεώρηση/πιστοποίηση
· ISO 22004 για μικρές/μικρομεσαίες επιχειρήσεις
· ISO 22005 σύστημα ιχνηλασιμότητας (διαθέσιμο ως DIS)